Sprzęt do sprzątania w zakładach przetwórstwa mleka i mleczarniach

Higiena w mleczarni.

Niezależnie od tego, czy jesteś lokalnym producentem sera, czy dużym międzynarodowym przetwórcą produktów mleczarskich, Vikan może pomóc w utrzymaniu jakości i bezpieczeństwa Twoich produktów.

Wiemy, że większość produktów mlecznych należy do kategorii produktów schłodzonych „Gotowych do spożycia” (RTE). Obejmuje ona również produkcję mleka w proszku w proszku, używanego jako składnik wielu innych produktów oraz jako baza dla preparatów dla niemowląt.

Z mikrobiologicznego punktu widzenia schłodzone produkty RTE i preparaty dla niemowląt są klasyfikowane jako produkty wysokiego ryzyka. W związku z tym producenci tych produktów w szczególności muszą utrzymywać wysoki poziom higieny, aby zapewnić bezpieczeństwo konsumenta, dłuższy okres przydatności do spożycia i reputację marki. Wiemy też, że przetwórcy mleka stoją przed dodatkowymi wyzwaniami związanymi z produkcją modyfikowanych produktów mlecznych, aby zaspokoić potrzeby np. wegan i wegetarian. Laktoza nietolerowana przez wielu konsumentów wymaga, aby w przypadku takich produktów kontrola zanieczyszczenia krzyżowego alergenami czy laktozą dawała najwyższą 100% pewność co do braku zanieczyszczeń w finalnym produkcie.

Ponadto presja związana ze zdrowiem, aby obniżyć poziomy soli, tłuszczu, cukru i konserwantów w wielu produktach, w tym w produktach mlecznych, stworzyła wyzwania zarówno w zakresie bezpieczeństwa, jak i jakości produktów, ze względu na usunięcie tych tradycyjnych „przeszkód” związanych z bezpieczeństwem produktów / psuciem się produktów.

Wpływ wszystkich tych wyzwań można znacznie zmniejszyć utrzymując wysoki poziom higieny środowiska produkcji i sprzętu, a narzędzia i eksperci firmy Vikan są po to aby w tym pomagać.

Jak to robić zakładzie mleczarskim? Higiena produkcji.

Zwróć uwagę na jedno z najważniejszych pojęć – biofilmy w przetwórstwie mleka. Dużym problemem w przemyśle mleczarskim jest tworzenie się biofilmów bakteryjnych. Warunki sprzyjające rozwojowi biofilmu w zakładach mleczarskich, to w pierwszej kolejności charakter surowca. Mleko pomimo kolejnych etapów obróbki zawiera wciąż spory ładunek żywych mikrorganizmów i bakterii. Ciepło, wilgoć, zaniedbania etapów higieny, wpływają na rozrost mikroorganizmów. Silnie przylegające do powierzchni warstwy biofilmów, często absorbujące siebie nawzajem utrudniają mycie i dezynfekcję. Zobacz film –Vikan przeprowadził testy jak znacząco mycie mechaniczne (z użyciem szczotek Vikan) podnosi skuteczność dezynfekcji

Porady Vikan