Vikan Higiena

Użyj szczotki.

Użyj szczotki.

Otwierasz swój zakład lub obiekt po sezonowej przerwie lub modernizacji. Ręczne czyszczenie nigdy nie było tak ważne, jak właśnie teraz.

Szufelka Vikan 566066, zmiotka 458766, miotła (40 cm ) 317466, trzonek 296266

Jeśli otwierasz zakład, obiekt, restaurację czy kuchnię po przerwie, lub przygotowujesz obiekt do otwarcia np. w sezonie zimowym. Pamiętaj, że niezależnie, jak bardzo dbałeś o higienę do tej pory w swoim zakładzie lub firmie otwarcie po przerwie wymaga gruntownego czyszczenia i dezynfekcji.

Zgodnie z prawem masz obowiązek utrzymywać higienę Twojego zakładu, produktów i usług na takim poziomie aby nie stanowiła zagrożenia dla bezpieczeństwa i zdrowia. Podobnie, jeśli chodzi żywność i napoje, które sprzedajesz lub dostarczasz. Masz obowiązek zapewnienia bezpieczeństwa i higieny tej żywności. Rozporządzenia europejskie (WE) nr 178/2002 i 852/2004 dotyczą bezpieczeństwa i higieny żywności, a nr 1169/2011 dotyczą kontroli alergenów. Wszystkie stwierdzają, że sprzedaż żywności, która nie nadaje się/nie jest bezpieczna do spożycia przez ludzi, jest przestępstwem. Żywność może nie nadawać się do spożycia, jeśli jest skażona patogenami, niezadeklarowanymi alergenami i ciałami obcymi (w tym szkodnikami). 

Minimalizowanie ryzyka związanego z bezpieczeństwem żywności w związku z tymi zagrożeniami powinno już stanowić część Twojego systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności (FSMS)

Jeśli z jakiegoś powodu przerwałeś działałność, produkcję lub usługi – Powinieneś przeprowadzić gruntowne czyszczenie pomieszczeń i sprzętu spożywczego przed ponownym rozpoczęciem działalności”.

41854 Szczotka Vikan wąska z długim uchwytem, ​​420 mm, twarda, czerwona

Przygotuj się do dezynfekcji

  • Upewnij się, że masz odpowiednie narzędzia czyszczące, środki chemiczne i środki ochrony osobistej (PPE) do przeprowadzenia dokładnej dekontaminacji.
  • Przed użyciem należy wyczyścić i zdezynfekować wszystkie istniejące i nowe narzędzia czyszczące oraz środki ochrony osobistej.
  • Upewnij się, że środki ochrony osobistej, narzędzia do czyszczenia, przechowywanie narzędzi, chemikalia i systemy dozowania chemikaliów są odpowiednie do celu, tj. nie są uszkodzone, zużyte lub przestarzałe.
  • Przejrzyj swój System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności, wymagania dotyczące kodowania kolorami oraz procedury operacyjne czyszczenia i dezynfekcji.
  • Upewnij się, że zaangażowany personel jest przeszkolony i kompetentny.


Obszary do rozważenia w celu ukierunkowanej dezynfekcji przed ponownym otwarciem (niewyczerpujące):

  • Wszystkie obiekty do przechowywania żywności i napojów oraz sprzęt produkcyjny, od surowców po serwis/pakowanie/dostawę.
  • Wszystkie powierzchnie mające kontakt z żywnością – otwarte i zamknięte oraz w zakamarkach i zakamarkach.
  • Cała armatura sanitarna – umywalki, prysznice, wanny, bidety, toalety, odpływy i wpusty.
  • Wszystkie tekstylia – serwetki, obrusy, pościel; oraz miękkie meble – sofy, materace, dywany, zasłony.
  • Wszystkie twarde powierzchnie – stoły, krzesła, podłogi, ściany, sufity, oprawy oświetleniowe, rurociągi, gzymsy, kanały kablowe.
  • Cała zastawa stołowa – sztućce, talerze, szklanki, kubki, pojemniki na przyprawy/serwety.
  • Wszystkie obiekty rekreacyjne – bary, sale gimnastyczne, baseny (zapewniają utrzymanie stężeń środka dezynfekującego w wodzie na efektywnym poziomie), sauny, SPA.
  • Cała odzież ochronna – kombinezony wielokrotnego użytku, fartuchy, rękawiczki, obuwie dla niewoli.
  • Wszystkie pojazdy serwisowe.

Przed ponownym otwarciem obiektów należy również zapewnić higienę i prawidłowe funkcjonowanie instalacji klimatyzacyjnych, sanitarnych, wodnych, pralniczych i myjących, urządzeń do mycia rąk i suszenia.

Otwarte odkażanie powierzchni

Kurz i zanieczyszczenia będą gromadzić się na każdej odsłoniętej powierzchni. Zanieczyszczenie może obejmować martwe owady i odpady szkodników, z których oba stanowią zagrożenie drobnoustrojami i ciałami obcymi. Zanieczyszczenia te można łatwo usunąć przez szczotkowanie; odkurzanie na sucho lub wycieranie na mokro przy użyciu szmatek, w tym mikrofibry; i odkurzanie. Uporczywe zanieczyszczenia można usunąć przez skrobanie i szczotkowanie (czyszczenie na sucho); lub szorowanie i płukanie (czyszczenie na mokro). Powierzchnie należy odpowiednio zdezynfekować po oczyszczeniu.

Dogłębne czyszczenie i dezynfekcja

Zanieczyszczenia nie tylko znajdują na otwartych powierzchniach. Zanieczyszczenia mogą gromadzić się głęboko w sprzęcie, maszynach i wyposażeniu, a pozostawione nietknięte przez długi czas mogą stać się pożywką dla drobnoustrojów i szkodników oraz znaczącym źródłem skażenia przy ponownym użyciu sprzętu. Aby zminimalizować to ryzyko, firma Vikan zaleca, aby wszystkie urządzenia mające kontakt z żywnością i armaturę sanitarną, tam gdzie to możliwe, były demontowane, dokładnie czyszczone i dokładnie zdezynfekowane przed ponownym użyciem. Części wyposażenia można czyścić szczotkowaniem; odkurzanie na sucho lub wycieranie na mokro przy użyciu szmatek, w tym mikrofibry; i odkurzanie. Uporczywe zanieczyszczenia można usunąć przez skrobanie i szczotkowanie (czyszczenie na sucho); lub moczenie, szorowanie i płukanie (czyszczenie na mokro). Wszystkie elementy należy odpowiednio zdezynfekować po oczyszczeniu.

Zabezpiecz i utrzymuj najwyższy poziom higieny

990129 Zestaw sprzętu Vikan dla restauracji, hotelu, kuchni

Wyposaż się w odpowiedni asortyment i ilość sprzętu czyszczącego, który będziesz używał po otwarciu. Uzupełnij braki lub zamień zużyte narzędzia na nowy sprzęt Vikan Hgiene. Uporządkuj sprzęt, przechowuj je na wieszakach HiFlex Vikan dzięki temu zyskasz kontrolę nad dostępnością i ilością posiadanego sprzętu. Przekaż swoim pracownikom zasady używania i przechowywania narzędzi do czyszczenia. Pamiętaj, że dzięki wieszakom i uchwytom HiFlex Vikan nie będziesz szukał sprzętu, on zawsze będzie na wieszaku. Możesz skorzystać ze sprawdzonych, gotowych zestawów sprzątających Vikan np. 990129 Zestaw składający się z 102 elementów sprzętu czyszczącego Vikan lub zestaw do czyszczenia witryn szklanych i luster.

źródło Remco / Vikan

Udostępnij

O autorze